A fogkő eltávolítás fontossága.

Szponzorált tartalom

fogkő eltávolítás

fogkő eltávolítás

Töredelmesen bevallom, hogy a fogkő eltávolítás az egyetlen olyan fogászati beavatkozás, amiben még nem volt részem soha az életben. Sőt, bevallom, hogy hallani is alig hallottam róla. Eddig egyedül egy kolleganőmtől beszélt róla, mikor súlyos sóhajok közt kifejtette, hogy ideje megint elbattyognia a szokásos évi fogkő eltávolításra. Kérdeztem tőle, hogy miért? Talán a fogkő lerakódás fájdalmas? Azt válaszolta, hogy fájdalmas, és nagyon kellemetlen is.

Erre én azt mondtam neki, hogyha egy héten legalább egyszer használna szódabikarbonát a fogára, nem lenne problémája a fogkővel. Persze kinevetett, és azt válaszolta, hogy ez nem ilyen egyszerű.

Zavart a dolog, hogy ennyire tudatlan vagyok ebben a témában, ezért utánanéztem ennek a fogkő eltávolításos dolognak.

A Fogorvos Budapest Fogászati Klinika weboldalán remek összefoglalót találtam a témában. A klinikán a fogkő eltávolítás ugyanolyan rutin munkának számít, akár a foghúzás.

A leírtak szerint a fogkövet tulajdonképpen a saját nyálunk termeli ki. Persze a lerakódás mértéke függ attól, hogyan táplálkozunk, milyen hormonális tulajdonságokkal rendelkezünk, és még egy csomó speciális, egyéni biológiai jellemzőtől.

A fogköveken ugyanúgy lepedék képződik, mint magukon a fogakon, ami számos bakteriális fertőzésnek táptalajul szolgál. Újfent megállapíthatjuk tehát, hogy a szájhigiéné mennyire fontos dolog.

Ami még igazán meglepett, az az volt, hogy ezeket a fogkő eltávolításos kezeléseket a legtöbb esetben nem is fogorvos, hanem dentálhigiénikus végzi.

És bizony nem füllentett a kolleganőm, mert azt is olvashattam, hogy ez az eljárás előfordulhat, hogy nem kifejezetten kellemes.

Most mindenesetre megfogadtam magamnak, hogyha még egyszer fogorvos kezei közé kerülök, mindenképpen rákérdezek arra, hogy nálam a fogkő teljes hiányát vajon mi okozza. Csak nem az én csodaszerem, amiben senki sem hisz, a szódabikarbóna?