A vanília élvezet.

vanília

vanília

A megannyi íz közül a vanília az egyik, mely állandó jelleggel ott szokott lenni minden egyes fagylaltárus kínálatában. Hogy miért? Nos, a vanília rendelkezik egy igen markáns, könnyen beazonosítható ízzel, melyet a legtöbb ember kedvel. Persze nem csak a fagyira kell gondolni, ha a vanília valahol is szóba kerül, hanem süteményekre, mindenféle italokra és krémekre is. Ez a fűszernövény igen érdekes abból a szempontból, hogy csak egy adott szélességi körön nő (10. és 20. fok között), méghozzá 700 méternél alacsonyabb területeken. Ezen felül a kosborfélék családjába tartozó vaníliának 21 és 31 fok közötti átlaghőmérséklet is kell, hogy megfelelő termést tudjon hozni. Érdekességként meg lehet jegyezni, hogy a vanília az egyetlen orchideaféle, melynek ehető a gyümölcse. Főképpen a trópusi régiókban termesztik: Florida, Dél-Amerika, Óceánia, Afrika és Madagaszkár területén. A vaníliát többféle formában lehet felhasználni : por formájában, rúdként valamint kivonatként is. A Magyarországon nagyon népszerű a vanília vanilin cukorként történő felhasználása; ez azonban szintetikus aromával van ízesítve. A vaníliarúd természetesen sokkal egészségesebb, mint a vanilin, így ha lehet, akkor érdemes azt fogyasztani.